GÜMRÜK ve TURİZM İŞLETMELERİ TİC.A.Ş.
2005 yılında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ), “yap-işlet-devret” modeli çerçevesinde sınır kapılarını modernize etmektedir. Faaliyetlerine; Habur Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile başlayan GTİ, sırasıyla Cilvegözü, Sarp, Hamzabeyli ve Kapıkule Sınır Kapılarının da yeniden yapımlarının hızla tamamlanmasıyla devam etmiştir. “Yap-İşlet-Devret” modeli ile kara sınır kapılarının modernizasyonunun Türkiye’de ve Dünyada ilk ve tek uygulayıcısı olan GTİ, projelerine Türkiye’deki diğer sınır kapıları ile hız kazandırmaktadır.
Yolcuların her türlü ihtiyacına cevap vermekte olan yiyecek-içecek mekanları, bankalar, hediyelik eşya ve gümrüksüz satış mağazaları en modern şekilde hizmet vermektedir. Bu çerçevede, GTİ tarafından sadece ticari alanlar işletilmekte olup, gümrük ve pasaport kontrolü gibi her türlü idari işlem ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmaya devam etmektedir.
Yenileme kapsamında; idari ve ticari binalar, giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarları, kaçak eşya depoları, peronlar, kantarlar, sosyal tesisler, TIR park alanları inşa edilmiştir. X-ray araç tarama sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera ve güvenlik sistemleri en modern halleriyle uygulanmıştır. Bu yatırımların tamamı GTİ'nin öz kaynaklarından karşılanmıştır.
Modernizasyon projelerinin yüksek finansman yükünü üstlenmekle beraber, ekstra vergi geliri de yaratan GTİ, sınır kapılarındaki verimliliği arttırarak dış ticaretin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Sınır kapılarında saatler süren beklemeler dakikalara inmiş ve kilometreleri bulan araç kuyruklarının önüne geçilmiştir. Araç ve yolcu geçiş süreleri dört kat hızlanmış olup, yılda 3,5 milyon araca ve 10 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verilmektedir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Şirketimizce yürütülen bu projelerin temel hedefleri gümrük kapılarında;
- Trafik akışının rahatlatılması ve hızlandırılması
- Gümrük işlem sürelerinin hızlandırılması
- Uluslar arası standartlarda hizmet sunulması
- Sınır kapılarının imajının pozitif yönde değiştirilmesi ve ülkemizin tanıtımıdır.
Modernizasyonla birlikte sağlanan teknik imkânlar, yasadışı mal ve insan kaçakçılığıyla etkin bir mücadele imkânı verecektir.
KAPIKULE
İlk defa 1930 yılında sınır karakolu olarak kurulmuş olan Kapıkule’nin, sınır kapısı olma öyküsü 1953 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile başlamıştır.
Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye’nin Bulgaristan’a ve bu yolla tüm Avrupa’ya açılan kapısı olup, Dünya’nın ikinci en yoğun ve Avrupa’nın en yoğun sınır kapısı konumundadır.
Türkiye’nin de en işlek sınır kapısı olan Kapıkule, Avrupa ile gerçekleştirilen tüm ihracat ve ithalatın sağlandığı kapı olması nedeniyle ülke ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Daha modern, daha verimli, yolcu ve araç geçişlerinin daha etkin olduğu bir Kapıkule, ekonominin ritmini de arttıracaktır.
Yenilenmiş, modern yüzüyle Kapıkule 2009 yılında hizmete girmiştir.
- 333.000 m2 toplam alanda hizmet veren ve toplam inşaat alanı 41.240 m2 olan Kapıkule Sınır Kapısı;
- Bir adet yolcu, bir adet de TIR bölümünde olmak üzere toplam 19.900 m2 alana sahip iki ayrı ticari binaya sahiptir,
- Bir adet yolcu, bir adet de TIR bölümünde olmak üzere toplam 7.500 m2 alana sahip iki ayrı idari binadan oluşmaktadır,
- Saha içerisinde üç ayrı noktada fiziki araç kontrol birimleri ve x-ray tarama cihazları yer almaktadır,
- Yeni VIP binası, yaklaşık 1.000 m2 kullanım alanına sahiptir.
- TIR bölümüne 5 adet giriş–6 adet çıkış olmak üzere 11 adet peron, yolcu bölümüne ise 12 adet giriş–11 adet çıkış olmak üzere 23 peron inşa edilmiştir.
- Ticari araçlara hizmet veren bir akaryakıt istasyonu da tesiste yer almaktadır.
- Ticari bina içerisinde,
- Setur Duty Free Shop
- Garanti Bankası
- Varan Restaurant
- Varan Market
- Burger King
- Popeye’s
- Sbarro
- Efe Sofrası
- TatSan Tatlıcılık
- UMAT Sigorta hizmetleri yer almaktadır.
HABUR
1973 yılında Gümrük İdare Memurluğu olarak faaliyete geçen, 1976 da Gümrük Müdürlüğü, 1981 yılında Habur Gümrükler Başmüdürlüğü olan Habur Sınır Kapısı, Türkiye’nin Irak’a açılan tek kapısı olup, 13 Temmuz 2006 tarihinde yenilenmiş yüzü ile hizmete girmiştir.
Ortadoğu’nun, Türkiye üzerinden Avrupa ile ticaret ağının en önemli parçası olan Habur Sınır Kapısı, yeni ve modern yüzü, kaliteli işletme anlayışı ile yörenin kalkınma sürecini daha da hızlandırmakta, halkın yaşam kalitesinin artmasına destek olmaktadır.
- 320.000 m2 alanda hizmet veren Habur Sınır Kapısı,
- 3.500 m2 ticari binaya sahiptir,
- 6.000 m2 idari binadan oluşmaktadır,
- 12 adet giriş – 12 adet çıkış olmak üzere toplam 24 adet peron inşa edilmiştir,
- 2 x-ray araç tarama cihazı, 1 bagaj tarama x-ray’i yer almaktadır,
- Kapalı devre görüntüleme sistemleri, kartlı geçiş ve otomasyon sistemleri sahada yer almaktadır.
- Ayrıca Silopi’de yapımı tamamlanan Habur Gümrük Lojmanları ile gümrük personeline daha yüksek standartta bir yaşam ortamı sağlanmıştır. Lojmanların yapımında yerel kaynakların etkin kullanımı bölge iç ticaretini de canlandırmıştır.
- Ticari alanda;
- Setur Duty Free Shop
- Garanti Bankası
- Umat Sigortacılık
- Bilintur Cafe
- Market
- Kuaför hizmet vermektedir.
CİLVEGÖZÜ
Türkiye’nin Suriye’ye açılan kapısı olan Cilvegözü Sınır Kapısı’nın, modernizasyonu 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. 9 Aralık 2007 tarihinde hizmete açılan Cilvegözü Sınır Kapısı, faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmektedir.
Türkiye ve Suriye hükümetlerinin karşılıklı mutabakata varması sonucu 2009 yılının Eylül ayında kalkan vize uygulaması ile birlikte geçiş yapan yolcu ve araç sayısı artış göstermektedir.
- 85.000 m2’lik alana sahip Cilvegözü Sınır Kapısı’nda,
- 3.000 m2 ticari hizmet binasına sahiptir,
- 4.000 m2 idari bina bulunmaktadır,
- 6 adet giriş – 6 adet çıkış olmak üzere toplam 12 adet peron inşa edilmiştir,
- 1 adet x-ray tarama cihazı yer almaktadır,
- Kapalı devre görüntüleme sistemleri, kartlı geçiş ve otomasyon sistemleri aktif durumdadır.
- Ticari alanda,
- Setur Duty Free Shop
- Garanti Bankası
- UMAT Sigortacılık
- Hatay Sofrası hizmet vermektedir.
HAMZABEYLİ
Bulgaristan’ın tam üyeliğe kabulü ile Avrupa Birliği’ne komşu hale gelen Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın yolcu ve araç geçiş kapasitesinin artırılması bir zorunluluk halini almıştır. Bu kapsamda, modernizasyon öncesinde Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda yıllık yaklaşık 220.000 araç ve 350.000 yolcuya hizmet verilirken, modernizasyonun tamamlanmasıyla birlikte 500.000 araç ve 1.500.000 yolcuya hizmet verilebilir hale gelinmiştir.
- Toplam 64.000 m2 açık alana sahip olan Hamzabeyli Sınır Kapısı
- 2.000 m2’lik ticari binaya sahiptir,
- 1.800 m2’lik idari binadan oluşmaktadır,
- Yolcu bölümünde 4 adet giriş – 4 adet çıkış ve TIR bölümünde de 4 adet giriş – 4 adet çıkış olmak üzere toplam 16 muayene peronu inşa edilmiştir,
- 2 kantar ve 2 adet x-ray araç tarama cihazı yer almaktadır.
- Ticari alanda,
- Setur Duty Free Shop
- Garanti Bankası
- UMAT Sigortacılık
- Efe Sofrası hizmet vermektedir.
SARP
Sarp Sınır Kapısı, Kardeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını, Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, ilk olarak 1989 yılında hizmete açılmıştır. Hopa kasabasının 15 km doğusunda yer alan Sarp Sınır Kapısı Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'ne açılan bir kapı olmanın yanında, bütün Kafkasya'ya yönelik bir sınır kapısı olarak da önemlidir. Sarp Sınır Kapısı'nın, Acara'nın yönetsel merkezi Batum kentine uzaklığı yaklaşık 20 km'dir.
Gürcistan’ın büyüyen ekonomisi ve buna bağlı olarak gelişen ticari ilişkiler çerçevesinde ve Asya ile Avrupa arasındaki mal taşımacılığının bu yol üzerinden sağlanacak olması nedenleriyle, bu yoğunluğu karşılayabilecek kapasiteye sahip yeni bir Sınır Kapısı tasarlanmış ve inşası yaklaşık bir yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır 23 Mart 2008 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilen Sarp Sınır Kapısı’nın, 5 Mart 2009 tarihinde açılışı yapılmıştır. Yenilenen Sarp Sınır Kapısı, inşası tamamlanan Karadeniz Sahil Yolu da göz önüne alındığında, yörenin kalkınması ve ülke ekonomisine katkısı açısından önemli bir rol oynamaktadır.
- 36.000 m2 toplam alana sahip Sarp Sınır Kapısı;
- 3.000 m2’lik ticari binaya sahiptir,
- 2.700 m2’lik idari binadan oluşmaktadır;
- 4 adet giriş – 4 adet çıkış olmak üzere toplam 8 adet peron inşa edilmiştir,
- 1 adet x-ray tarama cihazı bulunmaktadır.
- Ticari alanda,
- Setur Duty Free Shop
- Garanti Bankası
- UMAT Sigortacılık
- Restaurant – Cafe
- Market hizmet vermektedir.